Jednoduchý plán pro začátečnice - 5 km

 

Na každý závod je potřeba se trochu připravit. Ambicióznější běžkyně se připravují déle a důkladněji, mají buď plány, nebo trenéry, nebo prostě vědí jak na to právě proto, že už běhají dlouho. Rekreační běžkyně se připravují tak, aby trasu prostě zvládly. Pokud je to první závod tak zpočátku nikdo ani časové ambice nemá. Zlepšování času přijde na pořad dne později ;o))

Pro začátečnice platí především pravidlo: běhat, a běhat, nebo chodit, ale tak nějak rozumně. Můžete zkusit se připravit podle plánu: např. toho z loňska, který byl pro trať 5 km.

Věřím, že jste sice začátečnice, ale tak 2-3x do týdne si zaběhat jdete a plán zvládnete. Mohou se podle něj připravit běžkyně i chodkyně, které by přípravu také neměly podcenit. Ono se sice řekne: však je to JEN pět km, ale není radno přijít na start s tím, že to prostě nějak dáte. Je lepší se připravit a i když běžíte/jdete pomaličku, alespoň si to užijete. Lépe řečeno: podle plánu se připravíte tak, že do cíle vběhnete s úsměvem (víte že tam vždy stojí někdo s foťákem... ;o)).

Dané vzdálenosti neběhejte sprintem, vaše tepovka by se měla pohybovat v rozmezí 60-75 % TFmax. Kdo běhá bez měřiče, ten to odhadne podle toho, zda může při běhu ještě komunikovat. Pokud ne, zpomalte, klidně chvilku jděte, však on se tep zase srovná. 

Volné dny využijte k regeneraci. Makáte a volno si zasloužíte, však po pěti pracovních dnech také přijde víkend, který slouží k obnovení sil, ne? No, a kdyby vaše tělo opravdu moc volalo po nějakém pohybu, zajezděte si na kole, zacvičte si, protahujte, posilujte nebo si jděte zaplavat.

Ať se vám daří

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen