Návrat

 

Ano, letní čas odešel, já přicházím.

Je zajímavé, že k mému návratu nepřispěla potřeba poučovat, jak teď v chladu běhat a jestli vůbec běhat (joggovat, chodit…), ale vyburcovala mě záplava fotek prvního sněhu, která mi přistála v mailu. Lavinu spustila série fotek, které jsem nafotila při svém sobotním běhu a vystavila je u sebe na blogu.

Než sepíšu nějaké ty zásadní rady, bez kterých byste zimu nepřežili, je tu výzva: Máte dušičkovou (halloweenskou) výzdobu? Tak ji prosím nafoťte a pošlete mi ji na info@nesedzapeci.cz. Ty nejhezčí uveřejním.

A jo, už to slyším: Kdo by podlehl módnímu diktátu z Ameriky.. Nebudeme se opičit a dlabat do dýně nějaké díry.. apod. Jenže on to vůbec není Americký svátek.

Halloween si v našich krajinách většinou spojujeme s Amerikou, ale tento svátek je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Keltové vyznávali mnohobožství a věřili v duchy zemřelých. S podzimní rovnodenností slavili svátek Samhain – konec léta a začátek zimy, která byla spojena s chladem, tmou a také se smrtí. Keltové věřili, že večer před tímto svátkem se ruší hranice mezi živými a mrtvými a duchové zemřelých se mohou vrátit na zem.

Halloween se slaví poslední noc keltského roku, počíná západem slunce 31. října a trvá do východu slunce 1. listopadu. Je to ta nejmagičtější noc v roce.

V této nejmagičtější noci se dávají svítící lucerny vyřezané z dýně či tykve před vchod do domu, nebo přímo do okna. Tato světla měla vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Jako zdroj světla byly používány hořící kousky uhlí, později se do dýně usazovala svíčka.

A jak je to vlastně s tou dýní? Jedná se o lidový zvyk, který rozšířili Irové v Americe, když v 18. století díky ohromnému hladomoru opustili rodné Irsko. Objevili dýně, které v Evropě ještě nebyly známé, a které díky své velikosti byly daleko vhodnější k vyřezávání než řepa, kterou používali doma. Halloween tak nabral "druhý dech" a od 19. století je slaven dokonce ještě víc než dříve.           

Halloween se u nás už trochu zabydlel, ale křesťané vyznávají spíše dušičky, tj. vzpomínku na všechny zemřelé. Zapalují se svíce na hrobech, což je obdoba Halloweenské dýně se svící, a přináší květiny s věnci, kterými se zdobí hroby.

Tak ať vás v této magické noci nepotká žádný zlomyslný duch…

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen