Proč cvičit?

Na tak jednoduchou otázku existuje spousta odpovědí. Dá se říct, že co člověk, to jiné pohnutky. Z těch mnoha důvodů si vezmu dva důvody – bolesti zad a inkontinenci. Dnes něco o zádech.

S tím se totiž setkávám nejčastěji, že si kdekdo naříká, že ho bolí záda, a za krkem, a tady dole, a tady nahoře, a už zobou pěkně prášky, aby měli chvilku klidu. A mám dokonce kamarádku, která je díky bolestem v krční páteři v invalidním důchodu.

Toho my se dočkat nechceme a tak začneme cvičit. Zaměříme se na střed našeho těla a posílíme hluboký stabilizační systém. To zní velmi odborně což, ale nebojte, jde o hluboko uložené svaly v břišní stěně (příčný sval břišní, vnitřní šikmý břišní sval, svaly v okolí páteře), které při správném zapojení chrání páteř, udržují ji v přirozeném zakřivení a stabilizují pohyby celého těla. Vlastně je to základ pro všechny naše další činnosti.

Pokud člověk běhá, jezdí na kole či na bruslích, nebo chodí alespoň vyvenčit  pejska, je to sice bohulibá činnost a je to určitě lepší, než sedět za pecí, ale pro tělo je to pořád stejná činnost a tak je dost pravděpodobné, že se mu některé svaly začnou zkracovat či ochabovat. Vím o tom své, za prvé ze své vlastní diagnostiky a za druhé z diagnostik, u kterých jsem asistovala.

Střed těla, což jsou břišní svaly, hluboké stabilizační svaly, zádové mezilopatkové svaly, nejsou posíleny, a to se velmi pravděpodobně časem projeví. Stačí se rozhlédnout – lidé chodí všelijak nahrbení, ramena mají dopředu, mají vysunutou hlavu, protože jí neudrží vzpřímeně. Zkuste se postavit před zrcadlo tak, jak běžně stojíte, schválně kolik chyb najdete. Nácvik správného postoje, tak, jak nás příroda stvořila, není nic jednoduchého.

Co s tím? Bude nás to bolet, budeme se chvilku trápit, ale dokážeme to. První krok je naučit se správně sedět. Pěkně se posaďte, ramena zatlačte dozadu a dolů, vtlačte bradu do krku, zpevněte střed těla, pokuste se spodní část břišní stěny zatáhnout směrem k páteři (jo a nezapomeňte u toho dýchat…). Toto je poloha, která nám byla dána do vínku, zkuste jí neustále udržovat – když sedíte, když jdete, když stojíte. Jde o to, abyste narušili vžité stereotypy a osvojili si nové návyky. Zpočátku to nebude lehké, svaly máte ochablé a zkrácené, vazy a šlachy nezpevněné, prostě už dávno neumíte  držet kostru v takovéto, pro nás nezvyklé, poloze. 

K posílení hlubokých stabilizačních svalů se využívá nejrůznějších pomůcek, např. velké míče, medicinbaly, overbally, bosu a další. Cvičením s těmito pomůckami se aktivuje spousta svalů, a ne jen jedna partie jako je tomu třeba při posilování s činkami. Aktivují se hluboké stabilizační svaly a tělo se tak postupně zpevňuje.

A přesně tomu se budeme na mých hodinách (především zpočátku) věnovat – posílíme hluboko posazené svaly, naučíme se správnému držení těla, zařadím i dechová cvičení. Pro začátek tedy práce až nad hlavu.

 

 

 

Diskusní téma: Proč cvičit?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen