Seriál Kondice, část 1: Síla

Už jsem psala v článku Kdy je čas začít s pohybem o tom, že kondice se skládá z několika částí. Dnes napíšu o první z nich – o síle.

Síla je základ. Je to schopnost svalů jak řídit naše pohyby, tak zvednout určitou zátěž. Přijde na to, jak moc je máme vyvinuté. Postupem let nahrazuje svaly tuk (to je velmi zjednodušeně řečeno, ale je to tak). Stává se mi často, že mi stačí na klientku jen sáhnout a vím, že svaly nemá, že to, co se tak tváří je jen taková slupička svalu obalená tukem a kůží. Někomu může připadat, že vypadá pořád stejně, ale to jen zdání klame. Jakmile člověk vyřadí ze svého života pohyb a cvičení a omezí se jen na moto-přesun do práce a koukání na televizi, tělo chátrá, až zchátrá docela. Pak i obyčejná chůze je najednou problém. Tuk vítězí a omezuje nejen pohyblivost, ale i schopnost myšlení. Kůže ochabne, kosti se lámou, imunita nefunguje a i duch je mdlý a nic se mu nechce.

Svaly prostě udržují člověka mladého, ale je potřeba jim neustále dávat nějaké podněty. Chodit, běhat, jezdit na kole, pracovat na zahradě, plavat… Už nejsme nuceni běhat za mamutem, musíme si tedy najít náhradu. Pokud začnete ihned o své svaly pečovat, vrátí vám to pár roků zpět. Nikdy není pozdě. Dokonce i sedmdesátníci ještě mohou začít. Use it – or lose it – Používej to, nebo o to přijdeš!

Nejdůležitějším svalem našeho těla je srdce. A tady se kruh uzavírá – jen pohyb ho udrží v kondici. Sportem se nám sníží klidový pulz, čímž srdce pracuje ekonomičtěji a pak může tlouci i déle.

Pro informaci: tolik zapojíte svalů při:

běhu na lyžích, nordic walkingu – 90 %

běhu, joggingu, kondiční chůzi – 70 %

jízdě na kole – 35 %

plavání – 15 %

A teď ještě nějaké testy, čili: jak jsou na tom vaše svaly?

1.       Vstávání na jednu nohu (svaly na nohou)

Posaďte se na židli, ruce zkřižte jako byste chtěli tančit kozáčka. Jednu nohu trochu nadzvedněte a na druhou se postavte. Pak nohy vyměňte.

2.       Leh-sed (břišní svaly)

Lehněte si na zem, nohy ohnuté, ruce podél těla. Pomalu se zvedejte do sedu. Nemusíte tělo táhnout švihem – prostě se pomalu zvedejte

Pokud cvik zvládnete, napište si 4 body, pokud neuspějete, napište si 0. Kdyby vám bylo divné proč, tak postupně přijdou další testy. A na konci seriálu uděláme vyhodnocení.

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen