Teplo

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, co pro nás znamená teplo? 


Myslím takové to obyčejné teplo, které nás obklopuje. V létě je přírodní a všude kolem nás. V zimě není žádné, tak si ho vyrábíme a obklopujeme se jím ve svých (ne)pojízdných klecích. Jako teplokrevní savci ho samozřejmě potřebujeme, ale upřímně řečeno: nejsme už tak trochu zlenivělí se o své vlastní teplo postarat sami, když je ho všude dost a zadarmo?

Co takový zajíc polní v zimě? Viděli jste ho někdy vyhřívat si les nebo jet do práce s termohrnkem v tlapce? Neviděli. Protože zajíc je velký bojovník, stejně jako srna, kuna, liška. Jako všechna zvířata, která ví, že teplo není zadarmo. Že si teplo musí nejdřív vybojovat a pak udržet. A to pořád dokola celou zimu. Zajíc si vůbec nedovede představit, že by se o jeho teplo staral někdo jiný než on sám. Jen se ho na to někdy zeptejte - bude jen tiše civět.

Člověk je sice civilizovaný, ale v lese.. V lese mu ztuhne úsměv na tváři.

Dost katastrofických vizí. I autor těchto řádků bydlí ve vyhřívané kleci, vlastní zimní bundu a je ochoten uznat, že to je minimálně ze statistického pohledu normální. Normální je ale také nedat tělu teplo zadarmo a nechat ho o tak základní potřebu bojovat samotné. Pokud s touto myšlenkou souhlasíte, tak neseďte za pecí a popřemýšlejte, kde by se tělu dalo nějaké teplo ukrást. Naučíte ho tak znovu něco, co rozhodně umí, je mu to vlastní a třikrát vám to vrátí zpět! 

Tak přemýšlejte, přemýšlejte, brzo s tím něco provedeme :o)

Otužování 3x ZDAR!

--

Richard Machálek je otužilec a hrdý současník československé tradice zimního plavání.

Upozornění: články mohou obsahovat stopové množství humoru



      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen