Už jste vyzkoušeli...?


Bude to takový občasník o doplňcích stravy... I když nejsem zrovna jejich přívržencem. První důvod jsou peníze, které výrobci lákají z kapes důvěřivých spotřebitelů, a druhý je ten, že pokud by ti důvěřivci raději jedli pestrou stravu, nic z toho by nepotřebovali. V jídle je prostě VŠECHNO. Ale občas i já po něčem sáhnu a tak se s vámi podělím o zkušenosti. A vy na oplátku můžete připsat vaše zkušenosti.
 
Tenhle seriál vlastně spustila jedna má přítelkyně. Byla na aktivní dovolené a moc si ji pochvalovala. Denně chodila s hůlkami na výlety, cvičila a pravidelně jedla a vrátila se prý jako znovuzrozená. A teď to přijde: Ráda by cvičila i doma, ale její léčitelka jí řekla, že nejdřív si musí odkyselit organismus! A nacpala jí nějaké přípravky, aby to šlo rychleji.
 
No, z toho na mě šly mrákoty. Tělo se totiž nemůže překyselit ani kdyby člověk snědl sud zelí. Organismus je chytrý a poradí si. Jakmile zjistí, že pH není v rovnováze, nasadí všechny páky, aby to vyrovnal. Nepotřebuje žádný doplněk, prostě proběhnou tělesné pochody, které pH vyrovnají a je to. Takže kdo si myslí, že má nějaké zdravotní problémy, protože má překyselený organismus, může být v klidu - je to určitě z jiného důvodu ;o))
 
Doplňky stravy mají jediný úkol - stravu doplnit např. o vitamíny, či minerály. Na balení musí být uvedeno, že se jedná o doplněk a na co blahodárně působí. Nesmí na nich být uvedeno, že léčí. Protože to už by bylo léčivo a výrobce léčiva už musí prokázat, že léčí. A toho právě výrobci zneužívají. Napíší na jakousi směs bylinek, že odkyselí organismus, ale nemusí nikomu dokazovat, že to tak opravdu je. Jestli to někomu pomůže či nepomůže, za to už výrobce není zodpovědný. To mě na tom zlobí.
 
Dnes se chci zmínit o černém zázraku, jak se tomu také někdy říká. Je to:
 

Třtinová melasa

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek:

  • vápník
  • fosfor
  • železo 
  • hořčík
  • zinek
  • draslík
  • vitamíny B1, B2, B6, B12
  • kyselinu listovou

Beta-glukan: přírodní látka s významným účinkem na imunitní systém. Stimuluje makrofágy - obranné buňky těla, které pohlcují a ničí infekční organizmy, tělu cizí látky i vlastní zvrhlé nádorové buňky.

Uvedené látky jsou obsaženy v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání.
 
Melasa je vhodná pro:
DĚTI A MLÁDEŽ pro zdravý vývoj, růst a k ochraně před nepříznivými vlivy prostředí
SPORTOVCE k ochraně extrémně zatížených kloubů a obratlů, ke zvýšení výkonnosti
SENIORY ke zlepšení zdravotního stavu
PACIENTY S NEMOCNÝMI KLOUBY pro zmírnění bolestíí a zlepšení hybnosti
A VLASTNĚ PRO VŠECHNY k posílení imunity a udržení organismu v dobré kondici
 
Chuťově je hodně hnusná - mi přijde. Ale pokud se vmíchá do kafe, toto získá docela dobrou chuť. Takovou zvláštní, jinou. Aby se jakési účinky projevily, je potřeba melasu používat dlouhodbě. Asi jako všechno. Mě zaujalo to, že obsahuje opravdu hodně všech možných látek a ještě navíc SLADÍ. A tak jsem ji začala používat místo sladidla, bez kterého se žádná má káva neobešla. Takže i kdyby se konzumace třtinové melasy nijak neprojevila, alespoň organismu odlehčím od umělých chemických látek.

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen