Vem si prášek...

 

Doba je rychlá, doba je instantní. Není na nic čas, všechno musí být honem, honem. Sice nám ta pneumatika rostla roky, no nebo třeba jen 12 měsíců, ale pak se někde uvidíme na fotkách z dovolené, či z nějakého večírku a zhrozíme se, co že je to tam za velrybu. A honem s tím sádlem pryč.

Že je hubnutí dlouhodobý proces, to nechce slyšet vůbec nikdo. Přece existuje tolik diet, které tvrdí, že za týden se dá shodit  šest kilo. Za měsíc patnáct… A že jsou dokonce pilulky, které se večer polknou a ráno, hle – břicho nikde. Lidská lenost a pohodlnost fakt nemá mezí.

I díky tomu boduje krabičková dieta. Co jsem tak zjistila, málokdo je ochoten si denně vařit, chystat svačiny či jíst rozmanitou stravu. Ležet doma, sedět u počítače a čekat, až mi někdo přiveze tašku s krabičkami, to je přece megapohodlné. Ale účinné… Ano, hodně lidí v počátku i zhubne – aby ne – konečně jedí pravidelně a v přiměřeném množství. Ovšem jakmile začnou jíst po svém, kila jsou zpět. Pokračovat v systému krabiček a přidat pohyb… no ano, je to těžké. Věřím, že ne všichni se vrátí do zajetých kolejí, ale bude jich, bohužel, většina.  

Ta většina čeká, až s nimi někdo něco udělá. Ať už se jedná o dodavatele krabiček, doktory, léčitele, hlavně že sami nemusí nic. Čekárny jsou plné pacientů, co chtějí/potřebují léky na tlak, léky na snížení cholesterolu, něco na srdce a prosím, udělejte mi bandáž žaludku a bypass. Zahlcují tělo smetím, místo aby se zamysleli nad svým přístupem k životu. Ono je daleko pohodlnější, vzít si prášek, než se přestat cpát brambůrkami. Slyšela jsem dokonce velmi odstrašující názor: Proč když je pohyb tak prospěšný, to ti doktoři neřeknou? Proč dál předepisují prášky? Nevím, na tohle odpovědět neumím. Ale vím, že stačí opravdu málo, aby se s tělem začalo něco dít a člověk mohl ty tuny prášků zahodit.

A jsme zase u toho – u pohybu. Je potřeba s ním začít, dostat tělo do kondice, zbavit se nadváhy, snížit cholesterol i tlak… Ano, je hodně důvodů, proč nesedět za pecí. Příště už uděláme ten první krok. A to příště nemusí být až 1. ledna ;o)

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen