Záda, část I.

Z obrázku zad je jasné, že se jedná o docela složitý systém všech možných svalů. A to tam jsou jen ty, co jsou vidět, ony jsou ještě další, hlouběji uložené. Proto není lehké o zádech něco napsat. Skoro si myslím, že nejlepší by bylo udělat nějakou malou přednášku s praktickými ukázkami :o)

Záda jsou vzadu a tak někdy ani člověk pořádně neví, co se tam děje. Maximálně slyší: Nehrb se! Narovnej se! Tak se napřímí, ale za chvilku už se zase choulí. Záda ho začnou zajímat až ve chvíli, kdy ho bolí. A to pak může udělat dvě věci – napatlat se mastí proti bolesti a spolknout růžové zlato, nebo záda nechat zkouknout nějakým odborníkem a trochu cvičit.

 

 

Jak by měla záda vypadat

1.       rovná, čili normálně zakřivená páteř, bez všelijakých podivných zakřivení

2.       vodorovná ramena (ne schoulená do sebe, ne vytažená k uším..)

3.       tzv. tvar „V“

4.       jednotlivé svaly povrchové vrstvy by měly být vytvarované

K posouzení toho, jak na tom jste, si někoho přizvěte, nebo si zajděte třeba i do nejbližšího fit-centra, kde vám udělají diagnostiku

Dejme tomu, že zatím nebolí, ale i tak bychom rádi věděli, jak na tom jsme. Zkusme pár testů, které ukážou, zda jsou svaly na zádech ochablé či zkrácené.

Zkrácené

Zkracují se právě bedra (bederní vzpřimovače a čtyřhranný sval bederní (pořád bedra) (to je ta část zad úplně dole...) a co jsem měla možnost dělat diagnostiky, ještě jsem se nesetkala s nezkrácenými :o(

1.       Sedněte si na židli, nohy u sebe, kolena do pravého úhlu, paže volně podél těla. Pomocník vám bude fixovat pánev a vy se pomaličku, od hlavy obratel po obratli zakulacujte, kam jen to půjde.

-          měli byste se dostat hlavou až cca. 10 cm nad kolena bez toho, že by se vám pánev pohnula.

2.       Seďte dál na židli, nohy od sebe, paže volně podél těla. Pomalu se naklánějte do strany. Pomocník vás opět zafixuje, nesmíte zvednout pánev.

-          tady by se měla podpažní jamka dostat do stejné úrovně jako žlábek hýždí

3.       Stůjte rovně, nohy na šíři kyčlí, pomalu se zabalujte.

-          celá páteř by měla být schopná se zakulatit.

Pokud cviky nedokážete udělat, vypovídají o tom, že svaly máte zkrácené. Pomoc je přitom většinou velmi jednoduchá: Když vezmete, jak jste testy prováděli, vychází nám z toho, že bedra procvičíte úklony, předklony a spinálními cviky.

Příklady kompenzačních cviků:

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen