Běhání v zimě

Poslala jsem Vás ven plnit bobříka pobíhání a joggingu a jako naschvál přituhlo. Z toho důvodu přináším článek z Běžecké školy, který by Vám měl pomoci se rozhodnout, co na sebe a jak vlastně na to. Přidala bych ještě osobní radu - namažte si před vycházkou/během obličej vazelínou, kůže se pěkně promastí a je tak líp chráněná před mrazem.

Jak se obléci na zimní běhání – platí i pro běžkaře

Běhání v zimě má svá pravidla, která je dobré mít na paměti ještě předtím, než vůbec vyběhneme. Oblečení a vůbec doplňky, které bychom měli mít na sobě nebo sebou, zvláště když se chystáme na dlouhé výběhy nebo někam, kde nevíme úplně přesně, jak to tam bude vypadat, je dosti obšírnou kapitolou, takže to si probereme podrobněji.

Na běhání v zimě, jak už jsem napsal, je potřeba se obléci tak, abychom co nejvíce zamezili ztrátám tepla a tím i ztrátám energie, a také tak, abychom se mohli v mezích možností optimálně hýbat.

Jak toho dosáhneme – více slabších vrstev

Více slabších vrstev je vhodných z několika důvodů:

  • Lepší pohyblivost (hybnost) – slabší oblečení má lepší pružnost a tak nás tolik neomezuje v pohybu v oblasti velkých kloubů (kolena, kyčle, lokty, ramena)
  • Lepší odvod potu z povrchu těla – máte-li na sobě více vrstev funkčního oblečení, částečně to funguje, i když máte jako další vrstvy oblečení z nefunkčních materiálů, vrchní vrstva"vysává" pot z té pod ní a tělo máte pořád v suchu.
  • Více vás zahřeje – to je způsobeno tím, že mezi každou vrstvou oblečení je vrstva vzduchu, která slouží jako další tepelná izolace.
  • Lepší možnost regulace – máme-li na sobě více tenčích vrstev oblečení, můžeme tak lépe reagovat na změny vnějších podmínek. Oteplí-li se, můžeme některou vrstvu sundat, omotat kolem těla nebo vložit do ledvinky, aniž by nám to bránilo v pohybu. V případě, že člověk na sebe vezme silnou bundu, má možnost si tak akorát rozepnout zip. Když to uděláte, spodní vrstva ihned vychladne a povrchová teplota těla se také prudce sníží!
  • Lepší dýchání pokožkou – slabší oblečení lépe propouští vzduch k povrchu těla. Než ale vzduch těmito vrstvami projde, stačí se ohřát!

Jak si poradit, když nemám dost slabších vrstev oblečení zrovna po ruce

V těchto případech velmi dobře poslouží vrstva novin, vložená mezi dvě vrstvy oblečení. My odkojení ruskou a válečnou literaturou víme, a též to velmi dobře znají horolezci, že noviny v botách ochránily před omrznutím nejedny nohy. V dobách, kdy nebylo funkční prádlo, jsme museli různě improvizovat, takže jsme používali proti mrazu na prsa, kolena a lokty igelitové pytlíky – hodí se i dnes, když vás přepadne zima na švestkách. A jak mi napsal Dav, tak se mohou hodit i plakáty, aspoň mají občas skutečně nějaký význam a pomohou :).

 

Zvláštní vychytávky pro pány i pro dámy

 

Vychytávky pro běhající pány

Pro pány se hodí spodní prádlo s teflonovou vložkou, v nouzi lze použít i rukavici nebo kapesník, omrzliny v těchto partiích fakt nejsou to pravé ořechové. Kromě důležitých a citlivých partii doporučuji ochránit i ledviny, ono není příjemné, ani když v zimě často musíte. Vzpomínám si, že jeden čas jsem běhával s"kočkou" ovinutou kolem pasu, ale to už je opravdu dávná historie.

Vychytávky pro běhající dámy

Stejně jako pro pány bych doporučil teflonové prádlo. Pokud není po ruce, budu rád, když v komentářích napíšete, jak řešíte, ať jsem já i ostatní v obraze.

Koncové oblasti – ruce, nohy, hlava, krk – ztrácíme jimi až 40% tělesného tepla

Nejen při běhu si velmi rychle uvědomujeme, že první, co velmi intenzivně"cítíme“, jsou promrzlé ruce, nohy, lokty, kolena, hlava – včetně obličeje, krk. Při běhu je potřeba přihlédnout při jejich ochraně nejen k venkovní teplotě, tedy spíše zimě, k rychlosti větru, ale i k rychlosti našeho běhu. Tyhle všechny aspekty hrají roli v tom, jaká teplota skutečně působí na naše tělo.

Další výborní pomocníci na zimní běhání
  • Čepice – ač raději běhám v čelence či s šátkem, tak v zimě nepohrdnu čepicí. Důvod? Těch 40% ztráty tělesného tepla.
  • Kukla – výborně se osvědčí ve velkých mrazech a velkém větru. Ochrání nám zároveň hlavu, krk i obličej a budete-li mít i brýle, tak vám na těle zbude jen velmi málo nechráněného místa. Navíc kukly se prodávají jak s celostním otvorem na obličej, tak jen s otvory pro oči, v druhém případě budete ochráněni zcela.
  • Rukavice – jejich význam asi netřeba zdůrazňovat.
  • Návlek na krk – ochrání vám jak krk, tak případně i ústa, nos a větší část tváře.
  • Silné ponožky či podkolenky – v zimě doporučuji mít teplé ponožky, či dokonce podkolenky, ovšem funkční. Ono totiž i při běhu mohou nohy pěkně promrznout a řeknu vám, není to nic příjemného. Na běhání v zimě, právě z důvodu používání silných ponožek nebo podkolenek, mít raději běžeckou botu ještě o půl čísla větší než normálně, aby byl mezi ponožkou a botou ještě volný prostor pro vzduchovou vrstvu.
  • Šátek – šátek je prima maličká, lehká a přitom univerzální věcička, co nezabere moc místa. Pánové si jej mohou nacpat v případě nouze do slipů, další vrstva na hlavě se taky někdy může hodit. V případě, že si způsobíte úraz, se s ním dá ovázat kotník, zápěstí, použít jako stahovalo, poslouží nám před ústy a nosem při běhu ve větru …, prostě využití je velmi všestranné.
  • Čelovka – dnes jich je na trhu velké množství, mají dobrou svítivost a jsou lehké a skladné, takže v ledvince nezaberou moc místa. Z vlastní zkušenosti doporučuji se přesvědčit před tím, než ji do ledvinky vložíte, zda nemá vybité baterky, případně, nejste-li si jisti, kdy jste je měnili, do ní dát nové. Čelovka se určitě hodí, když si běh protáhnete do pozdějších hodin a to nejen v zimě.
  • Mobil – klidně jej mějte vypnutý nebo ztišený, aby vás při běhu nerušil, ale tenhle výmysl moderní doby je neocenitelným pomocníkem, zejména když se vydáváte na běh sami, nebo do odlehlejších oblastí. Ale ono praštit sebou můžete v zimě kdekoliv, i když budete bůhvíjak obezřetní a dodržíte všechna pravidla zimního běhání.
  • Cyklistické a lyžařské návleky – se určitě dobře osvědčí i při běhání ve sněhu, a to i pokud máte goretexové boty.

POZOR
Budete-li aplikovat při běhání v zimě pravidlo VÍCE VRSTEV OBLEČENÍ uvědomte si, že ty vrchní díly oblečení by měly být o číslo větší, jinak v tom všem budete napresovaní, omezíte tím hybnost a také tím zmenšíte vzduchové mezivrstvy!

Převzato s laskavým svolením Miloše Škorpila z jeho Běžecké školy

Takhle to bez řádné přípravy raději nezkoušejte...

Diskusní téma: Běhání v zimě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen