Cesta k hubnutí - kruhový trénink

Co je to vlastně ten kruhový trénink, o kterém se v současnosti tolik hovoří? O čem jsme s Lenkou vlastně debatily na fóru? Definic kruhové tréninku je mnoho. Už sám název napovídá, že se jedná o cvičení v kruhu. Trefně to vyjadřuje Daniel Staroštík na serveru Ronnie.cz:

Kruhový trénink je tréninková metoda (postup, či program), která se skládá z vybraných cviků (a může jich být až 15 v „kruhu“) zatěžujících jednotlivé svalové skupiny celého těla buď jednotlivě, nebo v kombinaci, po dobu předem určenou.

 

Základní rysy obecného kruhového tréninku

*        počet stanovišť (cviků): 4 až 15

*        délka provádění daného cviku: 15 až 60 sekund

*        délka pauzy (přestávky) mezi cviky: 10 až 45 sekund

*        počet odcvičených „kruhů“ v dané tréninkové jednotce: 3 až 8

*        celková délka tréninkové jednotky: 20 až 90 minut

 

Kruhový trénink lze provádět prakticky kdekoliv, ať už v posilovně na strojích, venku, nebo doma vlastním tělem. Pro začátečníky je určitě vhodnější nejdříve začít posilovat jen vlastním tělem. Důvodem je, aby se nám na strojích ještě neprohloubily svalové disbalance, kterými snad všichni oplýváme. Je prostě potřeba se nejdříve srovnat, zpevnit střed těla a pak teprve začít posilovat pomocí zátěže.

Cílem žen, které se rozhodnou cvičit, je ve velké většině snížení váhy. K tomu je kruhový trénink jako stvořený. Je velmi efektivní a rozhodně ne nudný. Na různých stanovištích si procvičíte za krátkou dobu všechny svalové skupiny. Pěkně ráz na ráz, žádné dlouhé prostoje na povídání si. Jakmile dojdete na konec kruhu, začnete znovu. Pokud vám náhodou někdo stojí v cestě, procvičte si daný sval na jiném stroji či zařaďte jiný cvik. Kromě posilování svalů se posiluje i kardiovaskulární systém, vytrvalost i imunitní systém.

Než abyste si ale nahodile řadily cviky bez nějaké koncepce, poraďte se raději s osobním trenérem. 

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen