Diagnostika

Lidské tělo v současné civilizaci tolik nestrádá celkovým opotřebením, jako spíše nerovnoměrným zatěžováním. Jednotvárné pracovní úkony prováděné dlouhé roky, sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu nebo nadbytek jednostranného pohybu, nic z toho nezůstane beze stop. Někdy se nás podepíše poúrazový projev, kdy člověk vyhledává nebolestivou polohu a v ní pak dlouhodobě zůstává, i když je zranění dávno zahojené. To vše přispívá ke svalové nerovnováze. 

Svalová dysbalance je dle Wikipedie porucha hybného systému. Jedná se o stav, kdy jsou svaly působící proti sobě ve vzájemné nerovnováze. Často se stává, že jeden z těchto svalů je ochablý, zatímco protipůsobící je zkrácený. Jeho vnějším obrazem jsou typické vady v držení těla, které mají zcela konkrétní podobu. Tam, kde vznikne dysbalance, začne mít tělo problémy, které se bohužel neprojeví okamžitě. Přichází to plíživě, krůček za krůčkem. Kuřák si také nezničí zdraví jednou krabičkou cigaret.

Dlouhé roky se nic neděje. Pak pozorujeme jen nepatrné potíže, nad kterými často mávneme rukou. Trochu nás bolí tuhle a támhle, no tak si vezmeme růžovou tabletku, však to přejde. Dočasně tím možná dosáhneme úlevy, ale z dlouhodobého pohledu si tím příliš neposloužíme. Je to takový malý start řetězové reakce. Postupně začne pobolívat nějaký jiný přetěžovaný sval nebo kloub, zase jej začneme šetřit, přeneseme zátěž opět někam jinam a postupně se dostáváme do obtížnějších a nezdravějších poloh. Jak se říká, člověk si zvykne i na šibenici. V některých případech ale to zvykání není úplně to nejlepší, co se v takovém případě dá dělat. 

Jak ven ze začarovaného kruhu? Dokud je čas, nechte si udělat diagnostiku. Existuje celá řada testů na nejrůznější tělesné partie, které snadno odhalí, jak na tom který sval je.  Obvykle pak stačí naordinovat správné cviky a svalová skupina pracuje tak, jak má. 

Prvotní diagnostiku si můžete udělat třeba doma před zrcadlem při pohledu z boku:

  • Předsun a záklon hlavy (tzv. Spejbl)?
  • Kulatá záda a ramena jsou vtočena dopředu?
  • Vypoulené břicho?
  • Prohnutá bederní páteř dopředu v přechodu z hrudní páteře?
  • Pánev překlopená dopředu?
  • Vystrčený zadek?

Zjistíte-li u sebe jen jedno z výše uvedeného, je potřeba začít pracovat na nápravě. Ráda vám s tím na svých hodinách v Jahůdce poradím a pomůžu. Diagnostika bude součástí i našeho cvičení. Vždy včas vyhlásím, jaký test se bude kdy provádět. Test zabere chviličku a bude vhodně zařazený do cvičební lekce. Podle toho co zjistíme, vás naučím i vhodné cviky. 

Co by to bylo za cvičení, kdybychom po nějaké době neověřily, jestli jsou účinná. Po šesti týdnech testy zopakujeme, abychom se přesvědčily, že se tělo napravuje.

Těším se na Vás. 

P.S. Svalová dysbalance se vážně netýká jen starších ročníků, jak se mi někteří snaží namluvit a omluvit tak svou nepřítomnost na pondělím cvičení :o)

 

Diskusní téma: Diagnostika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen