Když bolí nohy

                                                                                                                            

Bolest nám někdy pořádně dokáže znepříjemnit sportování. To ale neznamená, že bychom se ji měly snažit za každou cenu potlačit. Je totiž důležitým signálem, že něco není v pořádku. Působení bolesti nás obvykle zastaví, abychom nepokračovaly v pohybu, který je nám nepříjemný. Tím vlastně zabrání dalšímu případnému poškození. 

To nejhorší, co bychom mohly při projevech bolesti udělat, by bylo nasazení analgetik a pokračování ve sportovní zátěži. Dá se to možná pochopit ve výjimečných případech, když vrcholový závodník bojuje o olympijskou medaili, ale rozhodně by to bylo neodpustitelné v případě, kdy sportujeme pro radost a pro zdraví. Bylo by to stejně pošetilé, jako bychom některou důležitou kontrolku v autě přelepily černou lepenkou a tvářily se, že je všechno v pořádku. 

Začnou-li nás například brzy po rozběhnutí pobolívat achilovky, měly bychom se zamyslet, jestli jsme v poslední době neprovedly nějakou výraznou změnu. Například jsme doposud běhaly po asfaltu a teď najednou běháme výhradně po lesních cestách? Nebo jsme do své běžecké přípravy zařadily vybíhání prudkých kopců? Anebo jsme si pořídily nové boty s jinou výškou paty? Všechno se může projevit odmítavou reakcí organizmu?. 

Také bychom se měly snažit vypozorovat, jestli se potíže projevují výhradně na jedné noze nebo se s větší či menší intenzitou ozývají na obou. Asymetrická bolest může být známkou nějakého úrazu, kterého jsme si možná v zápalu boje ani nevšimly. Lehké škobrtnutí, podvrtnutí nohy, došlap v nezvyklém úhlu, to vše se může projevit až s větším či menším časovým odstupem. Pak bychom příliš dlouho neměly otálet a navštívit lékaře. Budeme-li bolest ignorovat a bolavou nohu zatěžovat dál, snadno si můžeme přivodit daleko závažnější problémy. 

Pronásleduje-li nás bolest v obou nohou na přibližně stejných místech, je dobré co nejdříve odhalit a napravit příčinu. V extrémních případech se může stát, že budeme muset odložit ty krásné boty, které nám tolik sluší a ve kterých jsme nestačily naběhat víc než pár desítek kilometrů. Někdy může být příčinou nedostatečné rozcvičení, zanedbaná kompenzační cvičení nebo přetěžování některých partií. 

Obtíže odezní, nebo se alespoň zmírní, když zařadíme vhodné kompenzační cviky, začneme správně protahovat, nebo nasadíme některé oblíbené regenerační procedury. Například ledování namáhaných partií po výkonu dokáže značně urychlit regeneraci. Některé recepty jsou velice jednoduché a účinné.  Například použijeme kbelík s nejstudenější vodou, jakou máme k dispozici. Když do něho na čtvrt hodiny ponoříme naše namáhané končetiny, budeme se cítit jako vyměněné. 

 

Diskusní téma: Když bolí nohy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen