Masáže pro závodnice

 

V den D, čili 3. června 2012 na Vás, na závodnice, čeká spousta různého vyžití. Postupně budu odkrývat karty, abyste věděly, na co se můžete těšit. Dnes je to karta Sportovní masáže.

 

Sportovní masáž je intenzivní forma masáže, jež se obvykle používá před, během a po sportovním výkonu. Cílem masáže je připravit sportovce pro špičkový výkon, zamezit únavě, zmírnit případné otoky, snížit svalové napětí, podpořit flexibilitu tak, aby se zabránilo případnému zranění. Masáže tohoto typu jsou určeny nejen pro vrcholové, ale i pro amatérské sportovce, kteří netrpí žádným chronickým onemocněním.

Hlavním účelem sportovní terapie je pomoci zmírnit stres a napětí, které se hromadí v těle měkkých tkání během fyzické aktivity. Masáž před výkonem pomůže připravit sportovce pro špičkový výkon. V případě, že dojde k drobnému úrazu či zranění, může masáž rychle a efektivně zapůsobit. Sportovní masáž ale napomáhá tomu, aby k takovýmto zraněním nedocházelo. A neplatí to jen pro vrcholové sportovce, ale i pro běžný život. Masáž pozitivně působí na stažené a unavené svalové skupiny. Stimuluje prokrvení těla a tím i přívod kyslíku a výživy do tkání, pomáhá odstraňovat zplodiny látkové výměny, příznivě ovlivňuje svalové napětí a kloubní pohyblivost a zároveň kladně působí na centrální nervový systém, a tedy i na psychiku. Vyjmenované kladné efekty jsou pro sportovce nesmírně důležité jak před závodem, sportovním utkáním nebo jinou tělesnou aktivitou, tak po jejich skončení.

V závislosti na potřebách sportovce jsou používány různé techniky. Sportovní masáž často zahrnuje směs tradiční švédské masáže a Shiatsu speciálně určené k léčbě profesionálních sportovců. Každý druh sportu vyžaduje jiné nároky na sportovce. Každý sport totiž aktivuje jiné svalové skupiny v těle a ty pak pracují pokaždé jiným způsobem. Proto není každá sportovní masáž stejná, ale zaměřuje se na konkrétní svaly, které sportovec v daném sportu nejvíce zaměstnává. Sportovní masáž může být zaměřena také na pomoc při léčbě namožených svalů a pomáhá těm zdravým dosáhnout maximální výkonnosti po co nejdelší dobu a tím zároveň minimalizovat riziko poranění.

Sportovní masáž má mnoho výhod. Kromě toho, že se po ní cítíme skvěle, snižuje srdeční frekvenci a krevní tlak, zvyšuje krevní oběh a lymfatický tok, snižuje svalové napětí, zlepšuje pružnost a ulevuje od bolesti. Podporuje větší sportovní odolnost a výkonnost, snižuje šanci na zranění a zkracuje dobu zotavení po případném úrazu. Masáž pomáhá při přípravě na jakoukoliv sportovní aktivitu – ať už trénink nebo závody, a to již při rozcvičování. Po sportovní aktivitě významně podpoří nutnou relaxaci organismu včetně doléčování následků případného zranění na doporučení lékaře. Masáž před sportovní aktivitou (cvičení, náročný trénink či závod) pomáhá uvolnit a rozcvičit svaly. Svaly dělá elastičtější a tím pomáhá předcházet jejich natržení.

Sportovní masáž snižuje nervozitu a napětí, podporuje tedy pocit celkové pohody především před fyzickým výkonem. Sportovní, razantnější masáž, může pomoci i zdravým nesportovcům například při jednostranném zatěžování těla nebo v případech sedavého zaměstnání.

Po sportovním výkonu výrazně potlačuje nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou namožené, ztuhlé a bolavé svaly, křeče v lýtkách. Podporuje rychlejší hojení výronů.

U běžců provádíme převážně masáž nohou a masáž celkovou. Při masáži nohou masírujeme i celá chodidla, jejichž malé svaly jsou během běhu značně namáhány.  Masáž po zátěži se provádí pomaleji a se zaměřením na nejvíce unavené svalové skupiny.

Masáže se nikdy neprovádějí bezprostředně po tréninku nebo po závodě. Čím větší je únava, tím déle je potřeba s masáží počkat. Po tréninku mírné intenzity se masáž provádí nejdříve za 30 až 45 minut po závěrečném vyklusání a osprchování. Po těžkém tréninku a velké únavě se provádí úplná masáž až po zotavení, nejdříve za 4-6 hodin, nejlépe až druhý den. Účinek masáže po velkých zátěžích zvýší použití teplé sprchy před masáží nebo krátký, zahřívací pobyt v sauně. Poškozený nebo velmi bolestivý sval u běžce nemasírujeme, předáme ho lékaři k odbornému vyšetření.

 

Masáž před závodem zdarma provede zkušená masérka Radka Kopecká.

 

Více inormací naleznete zde:

 

 

 

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen