Otužování vzduchem

V předchozím díle jsem zmiňoval potřebu najít cíl. Máte ho? Pak můžem klidně začít, není to nic složitého. Je třeba ubrat trochu tepla, stačí po slupkách, klidně a bez násilí na sobě samém. Pokud budete pokračovat rozumně, postupně a cílevědomě, cíl se musí dostavit. Otužilec je totiž v každém člověku a každý člověk bez výjimky je extrémně otužilý. Nevěříte? Zkuste se na takového savce, jakým je každý z nás, podívat z nadhledu. 

Tělesná teplota člověka je cca 37°C a když uděláme hodně hrubý odhad, snese jádro člověka teplotní výkyv plus mínus pět stupňů. Pokud bude mít tělesné jádro teplotu řekněme 30°C, jde už o silné podchlazení. Kolik stupňů je teď v místnosti, ve které jste? Zhruba kolem dvaceti, takže rozdíl oproti tělesnému jádru je zhruba 15-20°C. Pocitově je vám tak akorát, ale co je taková teplota pro tělesné jádro? Je to teplota hlubokého vesmíru, kterou by jádro přežilo řádově minuty! A je neskutečné, že jeden každý člověk bez výjimky je otužilec na takové podmínky adaptovaný. 

Bez ohledu na teplotu okolí si tělo reguluje teplotu jádra na svých 37°C. Už od narození jsme tepelné ostrovy, které musí vyrábět a udržovat teplo po celý život. Tak co, už věříte, že otužilec je v každém z nás? A taky vás ta myšlenka nabíjí? Pojďme ještě dál. Adaptace je mocná zbraň a dovolí nám přežít i v nehostinných podmínkách. Každý výkyv teploty těla je impulsem pro opětovné nastolení rovnováhy, ke kterému se tělo musí dopracovat vlastními zbraněmi. Čím víc tepla si ukradete, tím víc donutíte tělo vyrobit si ho samo a přizpůsobit se okolnímu prostředí.

Začněte se otužovat vzduchem. Teplo vede zhruba 25x méně než voda o stejné teplotě. Dělám to stejně. V létě chodím v tričku a nepolevím, ani když přijde podzim, takže v zimě je mi už má kůže kabátem. Jde to vždy a každému. Jednou v zimě mě na zastávce, kde jsem čekal v šortkách a tričku, oslovila asi 85-letá paní s tím, že se taky otužuje: každé ráno si otevře okno a zacvičí si. Doplnila to ještě tím, že jako malá se taky otužovala. Se sourozenci měli bídné boty a chodili k sedlákovi pro Národní politiku, kterou by si je vycpali. No krásný boj to je :)

Tak neseďte za pecí a otužujte se, vrátí se vám to i s úroky!

Diskusní téma: Otužování vzduchem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen