Pondělky

V mých hodinách nebude žádné pošetilé mávání hůlkou… říkal Snape. Já zase mohu směle prohlásit, že na mých hodinách nepoužívám žádné tajné rituály ani neověřené experimenty. Vycházím z osvědčených postupů, které se snažím co nejlépe přizpůsobit cvičenkám, jejich věku a současné kondici. 

Aby cvičení správně zafungovalo a mělo správné zdravotní účinky, každá lekce začíná zahřátím organismu. Jen rozehřáté tělo je schopné podat správný výkon a nezraní se, když některý cvik o kousek přeženeme. Kdybyste zkoušely porovnat, jak se vám vydaří stejná lekce s rozcvičením a bez rozcvičení, poznaly byste rozdíl nejen při hodině, ale především druhý den ráno.

Raději to však nezkoušejte a věřte mi, že rozehřátí funguje. Ideální pro rozehřátí by bylo lehoulinké desetiminutové proběhnutí v trávě nebo po lesním mechu, ovšem to aby v tělocvičně pohledal. Vystačíme si tedy chůzí, pochodem na místě, sem tam nějakým popoběhnutím či poskoky. Ale hodina je teprve na začátku, to nejlepší nás teprve čeká. 

Po zahřátí svalů následuje strečink. Zaměříme se hlavně na prodýchávání a protahování svalů. Rozcvička se dá uzpůsobit tak, abychom protáhly všechny svalové partie, rozhýbaly důležité klouby a přitom se ani chvilku nenudily. Vždyť i rozcvička nás může bavit. 

Protože naším cílem je začít postupně napravovat hříšky a hříchy, kterých jsme se za poslední roky dopouštěly na svém těle, je potřeba postupně a rovnoměrně zaměstnat všechny partie. V současnosti jsem zařadila trénink pro úplné začátečníky, který se kromě jiného zaměřuje i na posílení středu těla.  

Střed těla neboli core, je jedním z hlavních bodů našeho cvičení. Pokud nemáte silný trup a neumíte pracovat s lopatkami, jen těžko docílíte svých „běžných“ požadavků. Můžete se věnovat jakémukoli sportu, ale pokud nefunguje základ, zbytečně se namáháte.

Slovní termín core se používá pro svaly hrudní a krční páteře, pánve a kyčlí. Core má na starosti všechny pohyby, které potřebují celkovou koordinaci a zároveň stabilizaci těla. Střed těla propojuje horní a dolní část těla. Smyslem cvičení core je posílení hlubokého svalového systému, který napomáhá ke zlepšení výkonu (nejen) ve sportu. Podceňovat tato cvičení bychom rozhodně neměly. Popravdě - kolikrát za den si stěžujete, že Vás bolí záda nebo za krkem? Pravidelné cvičení středu těla vám od těchto nepříjemností pomůže.

Za tímto účelem používám kromě samotného cvičení i balanční pomůcky jako je bosu, balanční plošinu, polokoule. Výhodou těchto pomůcek je, že výborně napomáhají ke správnému držení těla a hlavně se opravdu procvičují i svaly hlubokého stabilizačního systému. Stačí si na ně stoupnout a zavřít oči…

Je jasné, že pozorovatelný výsledek nebudete cítit hned po první lekci. Možná Vás ráno budou některé partie pobolívat. Ale stačí tři nebo čtyři lekce, abyste začaly pozorovat první pozitivní změny. A kdo Vás potká za tři měsíce, bude se muset ohlédnout, jestli jste to opravdu Vy. 

Tak co? Ještě váháte? Začít můžete už v pondělí. 

 

Diskusní téma: Pondělky

Kdy a kde je cvičení?

Mohu požádat o info, kdy a kde pořádáte posilovací cvičení? Díky

Přidat nový příspěvek

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen