Proč?

 

V úvodním díle tohoto seriálu jsem vás, milé a teplé čtenáře vyzval, abyste popřemýšleli, kde byste sami sobě mohli ukrást nějaké teplo. Pokud už stojíte v plavkách na břehu, chystáte se skočit do Severního ledového oceánu a v duchu přitom vrčíte na lední medvědy, zadržte. Popřemýšlejte ještě nad jednou věcí: Proč? Co je cílem?

Než si odpovíte, zkusím vám popsat, kam se otužováním vydáváme. Představte si, že jste figurka na šachovnici - bílý pěšák. Čím dál se dostanete, tím blíž jste vysokým černým figurám, které jsou dvakrát tak velké jak vy. Octnete se mezi dvěma černými střelci, ze kterých jde strach a uvidíte, jak se cítí bílý králík mezi černými psy. Jako bílí pěšáci ale máme oproti králíkovi podléhajícímu rychlé zkáze jednu zásadní výhodu: nemusíme se bát nečekaných tahů černého psa z A8 na F7 - máme pravidla. Kdo dodržuje pravidla a dělá jenom zajištěné kroky, může se těšit na dobrý postup černým psům navzdory. 

Teď už víme něco o cestě k cíli a teď o tom cíli samotném. Vím, že už vám je v plavkách zima, pod nohama se motají tučňáci a keporkak zlověstně mručí. Ale odpovědět si upřímně a zdravě na otázku “proč?” je podle mě ještě důležitější než vědět jakékoliv technické detaily ohledně otužování.

Otužování samo o sobě není příjemné, to si můžeme říct upřímně. Tak proč vůbec vystupovat ze své tepelné skořápky do té hnusné zimy? Za krátkodobým tepelným trestem musí následovat nějaká dlouhodobá odměna. Můžete si vybrat:


- zlepšení imunity (nemoci se budou bát dostat právě do vašeho těla)
- zvětšená odolnost proti stresu (existuje něco horšího než ta odporná zima?)
- pocit “když zvládnu tohle, zvládnu už všechno”
- neuvěřitelnou svobodu dělat v pohodě věci, které vás předtím nenapadly (ani v tom nejhorším snu)

Pokud bych měl někomu radit, jak se otužovat, doporučil bych najít si hlavně ten správný cíl - tu dlouhodobou odměnu, která přebije ty každodenní zářezy zimní kosy do vašeho teplého těla. Co takhle upnout se na svobodu moci si jít zaplavat kdykoliv a kdekoliv, třeba do rybníčku při měsíčku? Třeba jen pár temp, ale za každého ročního období. Nebo co takhle smočit se za slunného pestrého podzimu v chladivé řece? Úžasné a k nezaplacení! Ale cíl nechám na vás, ten si nenechte vnutit ani mnou, ani ničím/nikým jiným. Cíl musí být čistě váš, protože až přijde první chladná překážka, bude to jenom vidina cíle, která vás přes ni potáhne dál.

Tak neseďte za pecí a připravte hlavu, od příště začneme připravovat tělo!

 

Richard Machálek je otužilec a hrdý současník československé tradice zimního plavání.

Upozornění: články mohou obsahovat stopové množství humoru


      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen