První letní krůčky

Většina z vás v odpovědi na můj všetečný dotaz, proč jste se přihlásili do Letní výzvy 2013, odpověděla, že chce zhubnout nebo si zlepšit fyzičku. A já říkám: ano, to je super cíl. Ale nedávejte si prosím nereálné cíle. Nechtějte zhubnout moc (10% vaší současné váhy je až kam) a nechtějte se přes prázdniny připravit na maraton, když váš nejdelší běh je pět kilometrů indiánem.

Tuk z těla (tedy ten přebytečný) vyženete buď liposukcí, nebo pohybem a zdravou stravou. Ovšem kdo by šel na liposukci, když se může hýbat, že? ;o))

Jste-li začátečník a rozhodl jste se hýbat 3x týdně, je to velmi dobrý začátek. Ti pokročilejší se s tím zřejmě nespokojí a budou makat daleko více. Ale i tady platí: více je někdy méně. Tělo není stroj a potřebuje regeneraci. Kromě toho není nikde psáno, že kdo trénuje denně několik hodin, že to někam vede. Trénink by měl být sestavený efektivně a sice tak, aby v něm bylo i volno i lehké a těžké dny. Proto jsem vyhlásila třídenní trénování, 2 krátké jednotky a jednu dlouhou.

Zpočátku možná budete mít hodně sil a tak si nějaký ten trénink přidáte. Nebo si přidáte čas. Domnívám se, že to je možná někdy problém začátečníků, co to pak dlouho nevydrží. Vrhnou se na sport jak kobylky na úrodu, makají až pot stříká, špatně jí a tělo za chvilku nemůže. První co udělá vyhladovělý a vyčerpaný začátečník je, že vyjí ledničku, pak cukrárnu a nakonec masnu a dres hodí na dno skříně. To nemáte zapotřebí, však se snažíte, chcete přeci vydržet…? Nemějte výčitky svědomí, že odpočíváte. Prostě si čtěte, nebo tak něco. A máte-li přeci jen cukání, relaxujte aktivně – procházka v letním podvečeru může být velmi příjemný způsob odpočinku.

Nejste-li tedy na pohyb ještě úplně zvyklí, trénujte tak, jak vám doporučuji. Až si zvyknete, přidejte si. No a mezi námi – stejně víc bodu nedostanete ;o)

A co s tím dlouhým víkendovým tréninkem, na který se tak často ptáte?

Posilovat tak dlouho nemá valný smysl, to vám říkám rovnou. Proč? Cvičení/posilování delší jak hodinu spustí různé chemické procesy (klesne hladina testosteronu, naopak stoupne hladina kortizonu), které vaší snahu o pevné tělo totálně zhatí. Proto :o)

Naopak aerobní činnost, prováděná 90 a více minut, zvyšuje vaši zdatnost, vytrvalost a snahu zhubnout, protože déle spalujete tuky. Trénink provádějte s nižší tepovou frekvencí, běh prokládejte chůzí, chůzi joggingem, na kole šlapejte pohodově cca 2 šlápnutí za sekundu (platí pro rovinu a vlnky), na bruslích se nesnažte za každou cenu dohánět ty pomalejší, prostě – vše s rozumem. Zpočátku se vám možná bude zdát, že je to moc dlouhé, ale pokud u toho nebudete na dně svých sil, určitě si svůj dlouhý trénink užijete.

 

Krásné léto

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen