První závod?

Když se chystáme na svůj první závod, můžeme se navenek tvářit jako hrdinky, ale stejně v nás pořád bude hlodat červík pochybností. Zvládnu všechno správně? Neudělám nějakou hloupou chybu, která mi zkomplikuje život? Nezapomenu na něco důležitého? Asi neuškodí, když si pár rad od zkušených běžkyň přečtete. Nemusíte se jich držet úplně doslova, ale je dobré vědět, na co myslet a na co nezapomenout.

 

Jídlo

 
Pětikilometrová trať není tak dlouhá, aby nás na ní přepadl hlad a ztráta energie. Proto je úplně zbytečné brát si s sebou na trať jakékoli jídlo. Ani před závodem není dobré jíst. Nejen že se špatně běhá s plným žaludkem, ale pokud na poslední chvíli sníme nějakou energeticky bohatou potravinu v dobré víře, že nám doá energii a elán do závodu, dosáhneme pravý opak. 
 
Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobí, že do těla se nám vyplaví velké množství inzulinu a dočasně nám poklesne hladina krevního cukru. Navíc se tělo soustředí na trávení, začne posílat krev do oblasti žaludku a na naše svaly se potom nedostane. 
 
Ideální je před pětikilometrovým závodem nejíst alespoň dvě, ale raději tři hodiny. Nejméně den předem se vyhněme všem jídlům, která nás nadýmají. Dejme si raději něco lehkého.
 

Pití

 
Je dobré zahnat pocit žízně, ale není nutné se na pětikilometrový závod příliš intenzivně zavodňovat. Pijme tedy s rozumem tak, abychom před startem neměly pocit žízně a na startu se nám jazyk nelepil na patro. Před závodem dáváme přednost čisté vodě. Energetické nápoje mohou mít podobný účinek, jako jídlo a zbytečně nás v nevhodnou dobu připravit o stabilní zásobu krevního cukru. Bublinky nejsou úplně nejvhodnější. někdy působí nadýmání. 
 
Po závodě je čistá voda jako první nápoj nejlepší, ale pak už si klidně můžeme dát cokoli podle chuti, nemusíme se už vyhýbat ani bublinkám a slazeným nápojům. Jen alkohol bychom měly několik hodin vynechat, ať svá játra po namáhavém výkonu zbytečně nezatěžujeme.
 

Oblečení 

 
Vyzkoušejme si, jestli nás nic neškrtí, zbytečně neplandá a nepřekáží v pohybu. Je nepříjemné, když si pak každý třetí krok musíme popotahovat kalhoty nebo přidržovat ramínka. A nepřehánějme to s teplým oblečením. Raději ať je nám při startu mírně chladno, než abychom se na trati zbytečně pařily. Pokud by nastal výjimečně chladný den, mohly bychom si navléct šusťáky nebo jinou ochrannou vrstvu, kterou před startem odložíme a svěříme třeba kamarádce, ovšem to je rada spíše na únor než na začátek června.
 

Boty

 
Určitě si vezmeme vyzkoušené boty, ve kterých už máme nějaký kilometr odběhaný. Není dobré vzít si sebeatraktivnější závoďáky, když jsme v nich ještě neuběhly ani metr. A nezapomeňme si pořádně zavázat tkaničky. Raději přidáme uzlík, než abychom běžely v rozvázaných botách a bály se, kdy si na neposlušnou tkaničku šlápneme samy, nebo kdy se to podaří některé z našich soupeřek. 
 

Číslo

 
Startovní číslo upevníme zavíracími špendlíky tak, aby nám nepřekáželo při běhu a abychom si je nestrhly rukou při neopatrném pohybu. Číslo připevňujeme vždy na hruď. Rozhodčí v cíli nás musí při doběhu s předstihem bezpečně identifikovat. Číslo na zádech je pro ně neviditelné. Používá-li se na závodech čip, upevníme ho dle návodu (obvykle na nohu nebo do šněrování boty) tak, abychom jej cestou neztratily. Tentokrát ale poběžíte bez čipu. 
 

Rozcvičení

 
Před závodem se včas v klidu lehce rozběháme. Stačí deset minut volného klusu. Ten rozehřeje svaly, aby byly připravené na rozcvičku. Důležité je rozhýbat nejen nohy, ale všechny části těla. Vždyť při běhu je důležitý i trup, držení celého těla a samozřejmě i práce rukou. není špatné, když využijeme společné rozhýbání před startem. Působí nejen na tělo, ale přispěje i k zahnání předstartovní nervozity. 
 

Jdeme na start

 
Do startovního prostoru jdeme včas. Není nic horšího, než uslyšet startovní výstřel a být v tu chvíli někde daleko v zázemí. Desetiminutový předstih by měl být dostetčný, ale zvykněme si, že na velkých závodech s tisícovkou startujících musíme být na startu mnohem a mnohem dřív. Máme-li kolem sebe na startu dost místa, ještě si můžeme trošku zacvičit a protáhnout svaly. 
 

Start

 
První závod nemusíme za každou cenu vyhrát. Jdeme především sbírat zkušenosti. Nemá smysl za každou cenu držet krok s nejrychlejšími, pokud cítíme, že jejich tempo je pro nás příliš vysoké. Držme se raději svého vlastního vyzkoušeného tempa. Atmosféra závodu nás ale může strhnout a jsou typy, které na závodech dosahují výkonů, na které při sebelepším tréninku nemohou ani pomyslet. Pro některé ženy je naopak startovní atmosféra svazující a na závodě nikdy nepředvedou to, co běžně dokáží v tréninku. Teprve na trati se ukáže, do které skupiny patříte Vy.
 
Tak tedy hodně štěstí na trati a sejdeme se v cíli.   

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen