Seniorky

K myšlence věnovat se seniorkám mě dovedla Sylva, instruktorka NW, která měla svůj přednáškový blok na našich soustředěních. Vitální dáma po šedesátce, která na jedné z přednášek pronesla větu: Kdyby lékaři předepisovali lidem hůlky místo hůlky, udělali by lépe. Semínko bylo zaseto. Začala ve mě klíčit myšlenka se seniorkám věnovat, rozhýbat je, uspořádat pro ně cvičení i soustředění.

Stáří – to vlastní stáří, začíná teprve po 75 roku našeho života. Bohužel spousta lidí si myslí, že stáří začíná ve chvíli, kdy nemůže najít brýle, a tak přestanou cokoliv podnikat, rezignují jak na svůj vzhled, tak na své duchovno i na fyzický stav těla někdy už s nástupem do důchodu (ne-li dříve). Pokrok v medicíně a výrazně lepší životní podmínky však vedou k tomu, že mnoho lidí pocítí sešlost věkem až ve velmi pozdním věku. Stárnutí už dávno není dáno jen geneticky, ale je i otázkou životního stylu.

Cvičení a fyzická aktivita je důležitá pro všechny věkové kategorie, takže ani senioři nejsou výjimkou.  Samozřejmě po nich člověk nemůže chtít, aby metali kozelce, ale svižná ranní procházka pro noviny, nebo pro rohlíky, může jen prospět. A co jít se projít ještě chvilku v podvečer (nebo místo televizních novin, u kterých se člověk akorát tak rozčílí)? To se nám to bude spát…

Ano, to je jeden ze směrů: chůze, svižná chůze, nordik walking, jogging, běh. Vytrvalostní aktivity mají blahodárný vliv na oběhový systém tím, že snižují hladinu cholesterolu, potlačují vysoký krevní tlak, příznivě působí proti kornatění cév a jejich zanášení, také se při nich hubne a určitě se při nich vyplavují hormony štěstí, což má zase vliv na sebedůvěru a duševní pohodu. Takže cvičící senior, je šťastný senior!

Stejně tak může senior posilovat a to jak v posilovně, tak třeba doma s PET-lahví. Někomu bude stačit se jen protahovat, především ty svaly, které obyčejně jen lelkují, ochabují a zkracují se. Takové protažení dá člověku tolik energie, že ho to určitě překvapí. Mám svou pokusnou skupinu v práci a ta by to určitě potvrdila.

Chceme-li být i ve stáři samostatní, nezávislí, mobilní a v duševní pohodě, chce to sportovat. Ráda bych Vám pomohla najít tu správnou cestu!

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen