Stačí dvacet minut?

 

Stačí či nestačí? To je zde ta otázka! Aby na ni člověk mohl odpovědět, záleží samozřejmě na tom, o čem přesně je řeč. No, a protože jsme na stránkách, které ponoukají ke sportu, je jasné, kam otázka směruje. Takže znova: Stačí dvacet minut sportu denně? 

Přijde na to, chce se mi říct. Přijde na to, v jaké je člověk kondici, kolik mu je, jestli chce zhubnout, či se prostě jen hýbat. Je spousta faktorů, které odpověď ovlivní.

A tak spíš začnu protiotázkou: proč je sport pro náš organismus a psychiku vlastně dobrý?

Naše tělo je stvořené pro pohyb, proč mu ho tedy nedopřát. Pokud nesportujeme, spousta procesů v těle probíhá hůř, což může vyvolat různé zdravotní problémy. Proto jsou tak důležité např. zdravotní procházky, pohyb v běžném životě (schody, cesta do práce, nákupy…) či třeba výlety na kole. Pohyb je velmi účinná zbraň proti nadváze, vysokému tlaku a jiným civilizačním chorobám.

Při sportu bychom se měli alespoň trochu zapotit a cítit, jak se svaly namáhají. Prvním výsledkem bude, že nám začne lépe pracovat srdce. Už po třech až čtyřech týdnech pravidelného pohybu začne v klidovém stavu tlouct pomaleji. To má vliv na krevní tlak, protože tento se naučí přizpůsobit se různým zátěžím. Dalším přínosem je, že se zlepší stav našich cév. Jsou elastičtější a tím se sníží nebezpečí jejich ucpání, které v extrémním případě může vést až k infarktu či mozkové mrtvici.

Díky pohybu se změní látková výměna, sníží se cukr v krvi i hladina cholesterolu. Jsou to složité chemické procesy, které nebudu/neumím popisovat, abych se do toho nezamotala. Myslím však, že stačí vědomí, že se dějí a že nám pohyb prospívá.

Hýbeme-li se, jsou svaly lépe zásobovány potřebnými živinami a kyslíkem. A když je ve svalech více kyslíku, déle vydrží zátěž. Trénované svaly mají k dispozici více energie, ale přitom vyprodukují daleko méně odpadu, jako je např. kyselina mléčná. Však to znáte, když jdete prvně třeba do posilovny, jak druhý den i dva schody vypadají jak Sněžka. Chodíte-li pravidelně, víceméně se vám to nestane.

Kromě toho, že svaly více vydrží, zvýší se samozřejmě i jejich síla a lépe spolupracují s nervy. A to všechno se děje opravdu velmi rychle poté, co pohyb zařadíme do svého života.

V neposlední řadě se pohybem posílí i náš imunitní systém a psychika, o tom už jsem psala v článku Buď fit.

Abych tedy konečně odpověděla: dvacet minut pohybu denně je každopádně lepší než nic. Aby se ovšem ve vašem těle začalo něco měnit, aby se udály všechny ty procesy, o kterých píšu výše, je potřeba, aby trénink nebyl kratší než 30 minut. Za optimální se považuje 45-60 minut alespoň 3x týdně. Hlavně mi neříkejte, že nemáte čas…

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen