Závod

Mety běžců jsou různé. A pohledy na mety jsou různé podle zkušeností těch, kteří už nějakou zdolali. Takový maratonec, se těžko ztotožní s někým, kdo zbožně kouká na metu pět kilometrů, i když to bude zřejmě maratonec s krátkou pamětí, protož i on sám kdysi v dávnověku musel takovou metu zdolat.

Ženy nejsou naprogramovány tak, aby “honily“ kořist, jsou naprogramovány k tomu, aby „hlídaly“ oheň. Jenže sedět jen u ohně je nuda a tak si najednou obouvají běžecké boty a vyrážejí do parků a lesů, aby ze sebe dostaly stres všedního dne i tíhu dvou pracovních směn. Běhají pomaličku, ale většinou velmi systematicky, naslouchají radám zkušených a nechávají se vést světem silných a rychlých mužů.

Ve svých výkonech se posouvají nahoru pomaličku polehoučku. Začnou někdy i jen obyčejnou chůzí, někdy pomalou, jindy svižnější. Jen co bez zadýchání vyjdou všechny kopečky a schody široko daleko, pustí se dál. Pak zjistí, že jim chodit nestačí a popoběhnou. A proběhnou ulici, pak čtvrť, pak dvě kolečka parkem. A běžkyně je na světě.

Běžkyně, která uběhne pět kilometrů v kuse je na sebe náležitě pyšná. Aby ne, když ví, kolik jí to stálo úsilí. A protože jí to baví, hledá na internetu informace o tom, kde se podobně „potrefené“ ženy schází, chce se družit, chce donekonečna rozebírat své výkony a svou přípravu, zdolávání překážek i správnou výživu. Najde svět běhu, najde spousty běžců a s údivem v očích čte, že uběhnout kilometr za osm minut to může jen naprostý amatér, to že není běžec, ale nějaký lempl. A naše běžkyně se podívá do svých záznamů a zjistí, že ona ten kilometr také neběží zrovna rychle a začne se stydět a říká si, že vlastně je nic a ne běžec.

Jenže to píší především muži a závodníci. Závodníci jsou závodníci, ty nechme stranou, no a muži jsou jak už řečeno, k běhu stvoření. Potřebovali dohonit večeři, tak je k tomu příroda vybavila. Co si budeme povídat, žena mužům v tomto směru moc konkurovat nemůže (až na výjimky). Výkonnost žen je zhruba o čtvrtinu menší než u mužů. V silových výkonech dosahuje 50-70 % mužských hodnot, v rychlostních a vytrvalostních je asi na 60-85 % těchto hodnot.  Také mají menší plíce, méně krve, ale bohužel více, výrazně více, tuku.

To však ženu-běžkyni moc neuchlácholí. Je to křehká nádoba, nesnáší stres, to se hnedle cítí nesvá. Před muži běhat nechce, stydí se, že se budou smát jejímu pomalému běhu i zarudlým tvářím, dupání či funění, protože ruku na srdce - raději se před nimi ukazuje jako sebevědomá upravená žena a ne jako totálně schvácená závodnice.

Závod, jehož registrace byla právě spuštěna, je závod pro všechny ženy, které ujdou či uběhnou 5 km. I když závod… Je to hlavně běžecké setkání žen každého věku a všech výkonností, které budou mít možnost užít si odpoledne v přírodě, stranou aut a hlučných ulic. Poběží lesem a budou jim fandit i veverky. Udělejte si do kalendáře poznámku a přijďte 3. června do Nového Vesce u Prahy! A vezměte s sebou kamarádku, maminku, dceru či kolegyni.... 

 

On-line registrační formulář

 

 

      POZVÁNKA

 

 

 

Tip na cvičení - říjen